Waterdael I en II aardgasvrij-klaar in 2030
In 2050 willen we als gemeente volledig aardgasvrij zijn. Daarom werken we de komende jaren intensief aan het verminderen van ons energieverbruik en de overstap naar schone energie. Dit doen we samen met onze inwoners, buurt voor buurt. We focussen in eerste instantie op de buurt Waterdael I en II (pdf, 824 kB), omdat dit een relatief jonge en dus goed geïsoleerde wijk is.
Hoe maken we de overstap naar schone energie? Wat gebeurt er al in de wijk? En wat kunt u zelf doen? Met praktische informatie, advies, acties en financiering voor inwoners en ondernemers helpen we u graag op weg. Zo maken we het nemen van energiebesparende maatregelen makkelijker.
Wat is aardgasvrij-klaar en waarom is het belangrijk?
Aardgasvrij-klaar betekent dat een woning klaar is om over te stappen naar schone energie. We hebben steeds meer energie nodig om bijvoorbeeld onze gebouwen te verwarmen en om te koken. Daarvoor gebruiken we nu vooral aardgas: een fossiele brandstof die CO₂ uitstoot wanneer deze wordt verbrand. Dit draagt bij aan opwarming van de aarde en daarmee aan klimaatverandering. Daarnaast is de voorraad aardgas eindig. Daarom stoppen we in Nederland met het gebruik van aardgas en stappen we over op schone energie. Ook voor u als bewoner zijn er voordelen aan deze overstap:
- Uw energiekosten gaan omlaag.
- U ervaart meer wooncomfort.
- Uw woning wordt meer waard en makkelijker verkoopbaar.
- Het is milieuvriendelijk.
De plannen
Transitievisie Warmte en het Wijkuitvoeringsplan
In 2021 heeft de gemeenteraad de transitievisie warmte vastgesteld. Hier staat in hoe de verschillende wijken en buurten in 2050 het best verwarmd kunnen worden, bijvoorbeeld met een warmtenet of warmtepompen.
Het Wijkuitvoeringsplan is in 2024 opgesteld en beschrijft hoe we inwoners ondersteunen om samen Waterdael I en II aardgasvrij-klaar te maken tegen 2030. Hieronder vindt u het volledige Wijkuitvoeringsplan en een publieksversie waarin u ziet wat het Wijkuitvoeringsplan voor u betekent.
EnergieHuis Slim Wonen en informatiebijeenkomsten
EnergieHuis Slim Wonen
Het Energiehuis Slim Wonen is het energieloket van onze gemeente. De energiecoaches staan klaar om onafhankelijk advies te geven over energie besparen en het verduurzamen van uw woning. Het Energiehuis Slim Wonen is actief betrokken bij het aardgasvrij-klaar maken van Waterdael I en II. Bezoek de website van Energiehuis Slim Wonen voor meer informatie, kom langs tijdens een inloopspreekuur, bezoek een informatiebijeenkomst of plan een gratis huisbezoek of warmtebeeldscan. Het Energiehuis Slim Wonen is ook dagelijks telefonisch bereikbaar via 0492 792 144.
Informatiebijeenkomsten
In Waterdael I en II organiseren we regelmatig bijeenkomsten om u te informeren over het energiezuinig maken van uw woning en hoe u dit kunt financieren. De eerstvolgende informatieavond vindt plaats in februari 2025 en is gericht op warmtepompen. We bespreken verschillende soorten warmtepompen en hun mogelijkheden. Ook krijgt u via een video inzicht hoe de warmtepompinstallaties er bij verschillende bewoners echt uitzien. Ook komt een lokale installateur u vertellen wat er allemaal bij komt kijken bij de installatie van een dergelijke installatie.
Hieronder vindt u de presentaties van de informatieavonden die al hebben plaatsgevonden:
Informatieavond 7 februari 2024
Tijdens deze avond, met het onderwerp ‘Een aardgasvrij-klaar Waterdael I en II in 2030’, hebben ruim 60 inwoners informatie gekregen over de plannen in het kader van de Transitievisie Warmte. Bekijk de presentatie en het verslag voor meer informatie over deze avond.
Informatieavond 7 mei 2024
Deze avond was gericht op ‘Een stappenplan voor aardgasvrij-klaar wonen’. We namen de stappen door die u kunt nemen om uw woning te verduurzamen en de ervaringen van twee Waterdael-bewoners werden gedeeld. Bekijk de presentatie en het verslag voor meer informatie over deze avond.
Informatieavond 9 oktober 2024
Deze avond was had als thema 'De financiering van duurzame stappen'. We bespraken de verschillende financieringsopties en behandelden twee casussen. Bekijk de presentatie en het verslag voor meer informatie over deze avond.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt zorgen dat uw woning goed geïsoleerd is en verwarmd kan worden met duurzame alternatieven zoals een warmtepomp. De volgende tools kunt u gebruiken om inzicht te krijgen in uw woning en het verduurzamen hiervan:
Gratis huisbezoek. De inwoners van Waterdael kunnen gratis een huisbezoek aanvragen om een energiecoach uw woning te laten bekijken en met u mee te denken over mogelijke maatregelen. Ga naar de website van het EnergieHuis Slim Wonen om een gratis huisbezoek aan te vragen.
Gratis warmtebeeldscan. Een warmtebeeldscan helpt u om warmtelekken in uw woning inzichtelijk te maken, zodat u weet waar u het best stappen kunt nemen richting een energiezuinigere woning. Deze scan kunt u aanvragen bij het EnergieHuis Slim Wonen.
Energieverbruik check. Deze tool helpt u om inzicht te krijgen in uw energieverbruik ten opzichte van anderen: gebruikt u veel of juist weinig gas en elektriciteit?
- Woning Quickscan. Door het beantwoorden van de vragen krijgt u inzicht in de maatregelen die u zou kunnen nemen in uw woning. Daarnaast krijgt u een eerste indicatie van de energiebesparing die u hiermee realiseert, en welke kosten en opbrengsten hiermee gepaard gaan.
- Zonnepanelen-check. Door het invullen van de vragen ontdekt u hoeveel zonnepanelen er op uw dak zouden passen, wat dit zou kosten, hoeveel stroom en geld dit oplevert en hoeveel CO2-uitstoot u kunt besparen.
- Keuzehulp warmtepomp. Deze check biedt u inzicht in hoe goed uw woning geïsoleerd is en welke warmtepomp daarbij past. Ook krijgt u een grove indicatie van de bijbehorende kosten en besparingen.
Subsidies
Er zijn verschillende mogelijkheden bij de Rijksoverheid en de gemeente Someren om het verduurzamen voor u financieel haalbaar te maken. Om u een kort overzicht te geven, staan hieronder enkele mogelijkheden op een rij:
- ISDE-subsidie. Deze subsidie is door woningeigenaren aan te vragen voor bijvoorbeeld een zonneboiler, een warmtepomp en isolatiemaatregelen.
- Duurzaamheidslening gemeente Someren. Een lening die wordt aangeboden vanuit de gemeente voor het verduurzamen van bestaande woningen.
- Lening Nationaal Warmtefonds. Een lening voor het verduurzamen van uw woning tegen een relatief lage rente.
Uw mening telt!
Beste mede-Waterdaelbewoner,
Wij zijn de klankbordgroep Waterdael I en II. Wij denken mee over de uitvoering van het wijkuitvoeringsplan voor Waterdael I en II. We zien dat met onze inbreng ook echt iets wordt gedaan en dat maakt het mooi. Zo denken we mee over de invulling van informatiebijeenkomsten, helpen we met de nieuwsbrief en bedenken we nieuwe ideeën voor acties. Wilt u meer weten over de klankbordgroep of geheel vrijblijvend een keer aansluiten? Laat het ons weten via duurzaam@someren.nl. Er is geen specifieke kennis vereist. U bent van harte welkom!
Met vriendelijke groet,
Ingrid van Mierlo, Dirk Burger, Dick van der Geest, Jan Meeuws en Ton de Kok
Nieuwsbrieven
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom een aardgasvrij-klaar Waterdael I en II in 2030? Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief “Waterdael I en II Aardgasvrij-klaar in 2030”. Ook als u niet in Waterdael woont, maar geïnteresseerd bent in de wijkgerichte aanpak naar aardgasvrij wonen, bent u van harte welkom. Vul onderstaande vragen in om u aan te melden voor de nieuwsbrief.
Bewonersverhalen
Wilt u inspiratie opdoen bij uw buurtgenoten? Lees dan de verhalen van Dick en Anita, Leo en Elle, Dirk en Marieke en Tijs en Sonja.