Natuurvriendelijk Isoleren

huismus

Wat is er aan de hand?

Gemeente Someren wil inwoners graag helpen met isoleren. Bijvoorbeeld door het project De Groene Zone Isoleren (zie www.someren.nl/duurzaam). We kunnen echter niet zomaar onze gang gaan met isoleren. Onder daken en spouwmuren leven namelijk beschermde diersoorten zoals de huismus, vleermuis en gierzwaluw. Wanneer je een spouwmuur of dak isoleert kunnen deze beschermde dieren worden gedood. Als gemeente willen wij dit voorkomen. 

Bovendien is het doden van beschermde dieren of het vernietigen van hun verblijfplaats verboden. Volgens de Omgevingswet natuur moet iedere huiseigenaar of aannemer voor de start van bouw- of isolatiewerkzaamheden een onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten in de omgeving. Dat kost niet alleen geld, het is ook tijdrovend. Een onderzoek moet namelijk gedurende meerdere seizoenen worden uitgevoerd. Zijn er beschermde dieren aanwezig? Dan is een omgevingsvergunning nodig om te mogen isoleren of verbouwen. 

Wat doen we eraan? 

Als gemeente werken we aan een manier waarop we sneller en goedkoper de onderzoeken kunnen laten uitvoeren en de vergunning in één keer kunnen aanvragen voor de hele gemeente. Dit doen we door middel van een Soortenmanagementplan (SMP). In dit plan staat omschreven welke beschermde soorten en populaties waar voorkomen binnen de gemeentegrenzen. Dit wordt in kaart gebracht door middel van langdurig onderzoek in verschillende seizoenen. Het eindresultaat zorgt voor een betrouwbaar overzicht waar huiseigenaren en aannemers gebruik van kunnen maken zonder dat zij hiervoor nog een apart onderzoek moeten doen of een vergunning moeten aanvragen. We verwachten dat het SMP begin 2028 klaar is. 

Wat als je ondertussen je huis wil isoleren? 

De landelijke overheid heeft het toch mogelijk gemaakt om beperkte aantallen woningen te kunnen isoleren totdat het SMP klaar is. Per dorpskern mag mondjesmaat geïsoleerd worden met de voorwaarde dat dit op een natuurvriendelijke wijze gebeurt door een erkend isolatiebedrijf. Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen vogels en vleermuizen de kans om uit de woning te gaan, voordat de isolatiewerkzaamheden starten. Gaten waar deze dieren door naar binnenkomen worden gedicht, terwijl ze wel nog naar buiten kunnen vliegen. Dit wordt ook wel ‘natuurvrij’ maken genoemd. Het isolatiebedrijf houdt bij het natuurvrij maken rekening met het broedseizoen van vogels en met de winterrust van vleermuizen. Omdat hierdoor sommige verblijfplaatsen verloren gaan, zorgen we als gemeente voor nieuwe verblijfplaatsen. 

Kijk voor meer informatie over deze manier van isoleren op www.natuurvriendelijkisoleren.nl.