Omgevingsvisie vastgesteld

weiland

Kort voor de zomervakantie, op 4 juli 2024, heeft de gemeenteraad de omgevingsvisie voor Someren vastgesteld. In dit artikel leest u waar de omgevingsvisie over gaat en waarom het belangrijk is om een omgevingsvisie te hebben.

Waar gaat de omgevingsvisie over?

De omgevingsvisie geeft - zoals de naam al zegt - een visie voor de toekomst van Someren. Hoe blijft Someren een aantrekkelijke, gezonde en groene gemeente om in te wonen, te werken, te winkelen en te recreƫren? Hoe kan bijvoorbeeld woningbouw, de transitie van de agrarische sector en opwekking van duurzame energie een impuls krijgen? En hoe kunnen alle inwoners op eigen kracht (blijven) meedoen in de samenleving? |
In de omgevingsvisie beschrijft de gemeente hoe zij dit - samen met inwoners, ondernemers en (belangen)organisaties - wil realiseren.

Waarom is een omgevingsvisie belangrijk?

De omgevingsvisie zorgt ervoor dat de gemeente zich goed kan voorbereiden op de toekomst. En dat de gemeente de juiste keuzes maakt die passen bij het toekomstbeeld van Someren dat zij voor zich ziet. Aan de hand van de omgevingsvisie bepaalt de gemeente bijvoorbeeld of plannen van inwoners, ondernemers en ontwikkelaars passen bij de gewenste koers voor Someren. U kunt daarbij onder andere denken aan plannen op het gebied van wonen, werken en gezondheid. De gemeente gebruikt de omgevingsvisie ook om te bepalen welke gemeentelijke projecten en activiteiten voorrang zouden moeten krijgen.

Hoe is de omgevingsvisie tot stand gekomen?

De gemeente heeft de omgevingsvisie opgesteld op basis van beleid dat al eerder is vastgesteld door gemeenteraad en college. De omgevingsvisie bevat wat dat betreft geen nieuwe keuzes.

De omgevingsvisie is tot stand gekomen met inbreng van inwoners, ondernemers en (belangen)organisaties. Zij hebben bijvoorbeeld aangegeven waar ze trots op zijn en wat ze zeker willen behouden.

Meer lezen?

De omgevingsvisie is te vinden op www.someren.nl/omgevingsvisie. Ook het achtergronddocument - dat bij de omgevingsvisie hoort - vindt u hier. In het achtergronddocument leest u bijvoorbeeld waar bepaalde ambities op zijn gebaseerd. Om ervoor te zorgen dat de informatie makkelijk terug te vinden is, hebben de omgevingsvisie en het achtergronddocument