Meer biodiversiteit op erven

erf bij boerderij

Wat is ErvenPlus?

ErvenPlus4.0 is een project van Brabants Landschap, Orbis, Brabantse gemeenten en lokale natuurverenigingen. Het project zorgt voor verbetering van de omgeving van erfbewonende soorten zoals zwaluw, mus, uil en vleermuis. ErvenPlus heeft al eerder op ruim 1.700 erven scans uitgevoerd. En zijn er bijna 150.000 stuks bosplantsoen, fruitbomen en andere alleenstaande bomen geplant. Voor sommige doelsoorten zijn meer dan 10.000 nestkasten, muizenruiters en steenuilvriendelijke drinkbakken geleverd. ErvenPlus4.0 geeft sinds 2024 vervolg aan deze aanpak in 22 gemeenten en dus ook in onze gemeente. De Provincie Noord-Brabant, de Nationale Postcodeloterij en de gemeente dragen financieel bij aan de uitvoering.

Waarom doen wij mee?

Veel soorten zijn afhankelijk van erven en het boerenland ernaast. Daar vinden ze voedsel en nestplaatsen. Boerenerven zijn de afgelopen tientallen jaren steeds 'netter' geworden. Ze zijn verhard voor machines en gebouwen of gewoon voor het gemak van weinig onderhoud. Hierdoor zijn deze plekken nu minder geschikt voor dieren en vogels. Dat is jammer en levert een probleem op, want zo gaan veel erfbewonende soorten al jaren achteruit in aantallen.

Via ErvenPlus wordt deze achteruitgang onder de aandacht gebracht. En worden maatregelen genomen om de omgeving van deze soorten te verbeteren. Bestaande erven krijgen door het project een plus voor meer biodiversiteit. Ook maakt de streekeigen beplanting het buitengebied van onze gemeente aantrekkelijker.

Deelnemer worden?

Woont u op een erf in het buitengebied en bent u geïnteresseerd in streekeigen beplanting en soortgerichte maatregelen? Dan kunt u zich aanmelden via brabantslandschap.nl/ervenplus. Daarna wordt beoordeeld of uw erf geschikt is. Als dat het geval is, wordt contact met u opgenomen voor het inplannen van een 'erfscan'. Een opgeleide erfscanner komt dan uw erf onder de loep nemen. Om hierna te bepalen welke maatregelen kunnen worden uitgevoerd. Denk daarbij aan gemengde hagen, fruitbomen, graanveldjes, zwaluwkasten, muizenruiters, mussenhotels en modderplaatsen voor zwaluwen. Met de erfscan wordt daarna een ‘erfplan’ met inrichtingsschets gemaakt, die met u wordt besproken. Bij akkoord vindt levering van de maatregelen plaats.

Kan er ook iets buiten ’t erf?

Het doel van ErvenPlus4.0 is om de volgende jaren 500 erven ‘biodiverser’ te maken. Maar daarnaast wordt ook gekeken of er ook buiten het erf mogelijkheden liggen voor natuur- of landschapsbeheer. Hiervoor zijn andere regelingen, zoals de Stimuleringsregeling Landschap operationeel. Meer opties voor vergroening van het erf en er omheen liggende grond zijn te bekijken via www.groenloketbrabant.nl.

Door bij te dragen aan het project ErvenPlus zorgt onze gemeente voor een mooier en leefbaarder platteland.